skip to Main Content

Voorkom wateroverlast met een watervriendelijke tuin

Je tuin in het teken van water

Door de klimaatverandering krijgen we in ons land steeds meer te maken met hevige regenval, maar ook met periodes van grote droogte. Ook hebben we tegenwoordig steeds vaker te maken met hoge temperaturen. Dat merken we ook anno 2020 weer. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het aanleggen van een watervriendelijke tuin. Die dringt wateroverlast terug, en zorgt bovendien voor verkoeling in de tuin. Wij geven een aantal handige tips voor jouw watervriendelijke tuin, waaronder beplanting en het leggen van bestrating.

Aanpassingen die je kunt maken

Er zijn een aantal aanpassingen waar je bij de tuinaanleg op kunt letten om je tuin watervriendelijk te maken. Die zetten we handig voor je op een rij:

  • Plaats een regenton om water op te vangen. Die kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven. Dat is bovendien beter voor de planten.
  • Over planten gesproken, plaats er lekker veel in je tuin. Ze nemen namelijk water op, en zorgen voor een gezonde bodem.
  • Maak een regenwatervijver om regenwater op te vangen en het af te voeren naar de bodem. Leg een regenwatervijver met groene oevers aan, zodat het er ook nog mooi uitziet wanneer hij droog ligt.
  • Leg een gazon aan die regenwater vasthoudt en naar de bodem weg laat zakken. Zo voorkom je wateroverlast en krijg je ook nog eens bezoek van vogels in de tuin. Ook zorgt een gazon ervoor dat het in je tuin iets koeler wordt. Is het onderhoud van een gazon niets voor jou? Je kunt ook nepgras plaatsen. Dan zakt het water wel weg, maar je profiteert dan niet van de andere eerder genoemde voordelen.
  • Heb je geen tuin? Dan kun je ook een groen balkon aanleggen met kleine klimplanten of een hangend kruidentuintje. Bovendien kun je hier water in opvangen en zelfs je eigen compost verwerken.

Let op met bestrating

Wanneer je een watervriendelijke tuin aan wilt leggen, leg je zo min mogelijk bestrating. Toch is het wel fijn om een terras of paadje in je tuin te leggen. Kies hierbij voor een watervriendelijk alternatief, bijvoorbeeld door middel van mozaïek of pebbles. Dit zijn mooie natuurstenen die in een (onregelmatig) patroon gelegd zijn. Ze geven je tuin een speelse uitstraling. Bovendien voelen pebbles ook nog super lekker aan als je er met blote voeten overheen loopt. Het water kan dan tussen de stenen door weglopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top